History COINS

FINANCE-MEDIA

Biennale Architettura 2023. Фоторепортаж

Цьогоріч "Золотого лева" за найкраще національне представництво отримав павільйон Бразилії (куратори Габріела де Матос, Пауло Таварес; проєкт “Земля”) — “за дослідницьку виставку та архітектурну інтервенцію, які ставлять у центр філософію та систему уявлень корінного та темношкірого населення з акцентом на способах відшкодування”.

Павільйон Бразилії. Підлога вкрита землею

Павільйон Бразилії. Підлога вкрита землею

Спеціальну згадку за національну участь отримав павільйон Британії (куратори Джейден Алі, Джосеф Генрі, Мініша Келлей та Сумітра Уфам; проєкт “Танці перед місяцем”) — “за кураторську стратегію та дизайнерські пропозиції, що відзначають силу повсякденних ритуалів як форми опору та просторових практик у діаспорних спільнотах”.

Павільйон Британії

Павільйон Британії

"Золотого лева" за найкращу участь у головному проєкті “Лабораторія майбутнього” отримала архітектурна студія “DAAR”(Алессандро Петті, Санді Гітал; Стокгольм, Вифлеєм) — “за давню відданість глибокій політичній взаємодії з архітектурними та навчальними практиками деколонізації в Палестині та Європі”.

Проєкт студії DAAR відтворює патерн фасаду, який фашистський режим використовував у Сиракузах, на Сицилії, а потім в Ефіопії, Сомалі, Еритреї

Проєкт студії DAAR відтворює патерн фасаду, який фашистський режим використовував у Сиракузах, на Сицилії, а потім в Ефіопії, Сомалі, Еритреї

"Срібного лева", яким відзначають перспективного молодого учасника, отримав дизайнер Олалекан Джейфус (Нігерія, США) — “за мультимедійну інсталяцію, яка досліджує практику світобудови, що розширює суспільну перспективу та уяву, пропонуючи бачення деколонізованого та декарбонізованого майбутнього”.

Проєкт Олалекана Джейфуса

Проєкт Олалекана Джейфуса

Окремі відзнаки отримали ще три учасники основного проєкту: студія “Twenty Nine Studio” (Семмі Балойї; Конго, Бельгія) — “за тричасну інсталяцію, яка досліджує минуле, сьогодення та майбутнє Демократичної Республіки Конго через розкопки в колоніальних архітектурних архівах”; студія “Wolff Architects” (Ільзе Вольф, Генріх Вольф; Південно-Африканська Республіка) — “за інсталяцію, яка відображає спільну та мультимодальну практику проєктування, а також тонкий і творчий підхід до ресурсів, досліджень і репрезентації”; архітектурний дизайнер Тенді Ловенсон (Зімбабве, Британія) — “за войовничу дослідницьку практику, яка матеріалізує просторові історії боротьби за землю, видобутку та звільнення через медіуми графіту та спекулятивного письма як інструменти дизайну”.

Проєкт Twenty nine studio

Проєкт Twenty nine studio

Проєкт Wolff Architects

Проєкт Wolff Architects

Проєкт Тенді Ловенсона.

Проєкт Тенді Ловенсона.

"Золотого лева" за життєві досягнення отримав 88-річний нігерійський архітектор Демас Нвоко — як визнання його кар’єри, що охоплює сфери візуального мистецтва, дизайну, театру.

Першим замовленням Нвоко в 1970 році була каплиця для Домініканського інституту в нігерійському місті Ібадан

Першим замовленням Нвоко в 1970 році була каплиця для Домініканського інституту в нігерійському місті Ібадан

Переможців обирало журі, що складалося з італійського архітектора Іполіто Пестелліні Лапареллі, палестинської архітекторки Нори Акаві та американської кураторки Тельми Голден, а також співредактора журналу “Cityscapes” Тау Тавенгва та польської архітекторки Ізабели Вечорек.

Журі 18-ї Архітектурної бієнале разом з кураторкою головного проєкту Леслі Локко

Журі 18-ї Архітектурної бієнале разом з кураторкою головного проєкту Леслі Локко

Перед майбутнім: український павільйон на Венеційській архітектурній бієнале-2023

Український павільйон (тема “Перед майбутнім”; куратори — співзасновники архітектурного бюро “ФОРМА” Ірина Мірошникова та Олексій Петров, арткритик Борис Філоненко) розташувався відразу на двох локаціях: у Sale d’Armi, Арсенале та Spazio Esedra, Джардіні. Протягом бієнале тут буде презентована програма колективних висловлювань українських архітекторів і представників суміжних професій.

Відкриття українського павільйону. Ярослав Мельник, Мар’яна Олеськів, Роберто Чікутто, Ірина Мірошникова, Борис Філоненко, Олексій Петров

Відкриття українського павільйону. Ярослав Мельник, Мар’яна Олеськів, Роберто Чікутто, Ірина Мірошникова, Борис Філоненко, Олексій Петров

Відкриття павільйону відбулося за участі комісара Мар’яни Олеськів, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Італійській Республіці Ярослава Мельника та кураторів Олексія Петрова, Ірини Мірошникової і Бориса Філоненка. Його відвідали президент La Biennale di Venezia Роберто Чікутто, заступник державного секретаря Міністерства культури і національної спадщини Польщі Ванда Звіногродська, посол Литви в Італії Даля Крейвіене, посол Великобританії в Італії Ед Ллевеллін, тимчасовий повірений у справах США в Італії Шон Кроулі, радник-посланник зі зв’язків з громадськістю Посольства США в Італії Крістіна Томлінсон та аташе з питань культури Посольства США в Італії Ракеш Сурампуді, а також посол Латвії в Італії Солвіта Аболтіня.

Простори українського павільйону відсилають до різних типів захисних споруд і спільних місць безпеки, які після російського вторгнення в Україну стали невід’ємною частиною життя українського суспільства.

Український павільйон в Арсенале

Український павільйон в Арсенале

Простір в Арсенале — це високе приміщення, перетворене кураторами на темний зал з низькою стелею. Вкритий тканиною, він огортає глядача безпекою закритого неба та захистом товстих стін. За задумом кураторів, таке рішення має заглибити відвідувачів у середовище, в якому перебувають українці, убезпечуючи себе від загрози ракетних ударів: низькі приміщення без денного світла та занедбані простори стали в Україні життєво важливими місцями для виживання і надії на майбутнє.

“Це — узагальнений образ сховища, приміщення де працює правило двох стін, нема вікон, світла і міцна стеля, — розповідає кураторка Ірина Мірошникова. — Простір досить камерний, розташований у дальній частині загального павільйону. Тих, хто пройшов всю експозицію, цей простір зупиняє спокоєм, дає можливість побути з собою. Багато відвідувачей приходять сюди цілеспрямовано. Люди зупиняються, сідають на лавки, читають кураторський текст. Враховуючи, що поки тут немає активного контенту (перша зміна експозиції буде в середині літа), відвідувачі досить довго затримуються. Ми чуємо багато слів підтримки, солідарності. Люди не стримують емоцій, плачуть. Я досі не зовсім розумію як себе поводити в такі моменти, як самій не плакати.”

Український павільйон в Джардіні

Український павільйон в Джардіні

Земляні вали під відкритим небом у Джардіні теж присвячені змінам сприйняття простору, що відбулися в Україні. Раніше ігноровані елементи антропогенного та природного середовищ тепер набирають нових значень. Цей простір відсилає до Змієвих Валів — мережі укріплень Х століття в Київській області, які протягом довгого часу перетворилися на кургани та пагорби, що в’ються крізь місцеві ландшафти. Колись майже забуті сучасними киянами, ці кургани знову почали виконувати свої функції в перші дні повномасштабного російського вторгнення й уповільнили просування армії загарбників на Київ.

В обох просторах павільйону у різний час протягом Бієнале архітектури 2023 представники української культурної спільноти розповідатимуть історії зсередини свого парадоксального контексту, ділячись досвідом з усім світом. Це буде відкрита програма, сценарій якої розроблятиметься протягом півроку. Над нею працюють близько 35 українських архітекторів і представників інших дисциплін.

Український павільйон у Джардіні

Український павільйон у Джардіні

Український павільйон в Джардіні

Український павільйон в Джардіні

П’ять наступних висловлювань будуть реалізовані в середині літа: "30%" (Дар’я Боровик, Ніна Диренко, Дарина Пирогова, Вадим Сідаш); "deconstructed" (Микита Білокопитов, Дар’я Боровик, Дмитро Гурін, Антон Олійник, Олексій Пахомов, Марія Пахомова); "The Beauty of Сare" (колектив проєкту); "What cannot be lost" (Олександр Бурлака, Катерина Семенюк, Оксана Довгополова, Саша Курмаз, Іван Грабко, Центр просторових технологій (ЦПТ), Прикарпатський театр); "March on" (Олексій Биков, Вадим Денисенко, Уляна Джурляк, Світланка Конопльова, Дана Косміна, Борис Медведик, Наталія Мисак, Іван Протасов).

Український павільйон не єдиний збудований за принципом work in progress. “Є й інші проєкти, де протягом всієї бієнале відбуватимуться певні активності, — розповідає Ірина Мірошникова. — Наприклад, у німецькому павільйоні зробили майстерню, що працюватиме впродовж усієї виставки. Словени готують книгу — з текстами, інтерв’ю і прикладами вернакулярноі архітектури. Запропонували нам долучитися. А взагалі павільйони контрастні. Майбутнє в усіх різне”.

Павільйон Латвії

Павільйон Латвії

Як і минулого року, російський павільйон стоїть порожній. “Якщо минулоріч відвідувачі підходили і намагалися зрозуміти, що всередині, то зараз його просто оминають, — каже Мірошникова. — До України ж є особлива увага, ми отримали колосальну підтримку італійських колег; а, наприклад, латвійський павільйон-супермаркет представив Україну як “special offer”, що мені здається дуже влучним. Та загалом поки що українська спільнота слабко інтегрована в міжнародний контекст. Так, про нас знають, але не через сучасну архітектуру, мислителів або критиків, а через війну, на жаль. Тому дуже важлива послідовна політика присутності України на таких заходах, це має бути системним підходом, а не винятком. Тільки тоді може йти мова про відзнаки, премії, левів і т.п.”

Загалом на 18-й Архітектурній бієнале представлені 64 національні павільйони. Виставка триватиме до 26 листопада.

Павільйон Греції

Павільйон Греції

Павільйон Данії

Павільйон Данії

Павільйон Естонії

Павільйон Естонії

Павільйон Єгипту

Павільйон Єгипту

Павільйон Ірландії

Павільйон Ірландії

Павільйон Шотландії

Павільйон Шотландії

Павільйон Іспанії

Павільйон Іспанії

Павільйон Кореї

Павільйон Кореї

Павільйон Мексики

Павільйон Мексики

Павільйон Німеччини

Павільйон Німеччини

Павільйон ОАЕ

Павільйон ОАЕ

Павільйон Панами

Павільйон Панами

Павільйон ПАР

Павільйон ПАР

Павільйон північних країн (Фінляндія, Норвегія, Швеція)

Павільйон північних країн (Фінляндія, Норвегія, Швеція)

Павільйон Польщі

Павільйон Польщі

Павільйон Португалії

Павільйон Португалії

Павільйон Саудівської Аравії

Павільйон Саудівської Аравії

Павільйон Сінгапуру

Павільйон Сінгапуру

Павільйон США

Павільйон США

Павільйон Туреччини

Павільйон Туреччини

Павільйон Уругваю

Павільйон Уругваю

Павільйон Японії

Павільйон Японії